רשלנות רפואית בלידה מוקדמת

לידה מוקדמת היא לידה שהתרחשה מסיבות שונות, לפני שחלפו 36-37 שבועות להריון (יש לציין שהשבוע המדויק משתנה על פי בית החולים שבו נמצאת היולדת ו/ או קביעת הרופא המטפל).

לידה זו כרוכה בסיבוכים לעובר ולאם לרבות תחלואה ומומים שונים. ככל ששבוע הלידה מוקדם יותר, שיעורי ההבראה של היילודים פוחת וסיבוכי הפגות הם חמורים יותר.

רשלנות רפואית בלידה מוקדמת מתייחסת לכל מקרה שבו היעדר טיפול מתאים או מתן טיפול שגוי ליולדת הביא ללידה בשבוע מוקדם. בנוסף, רשלנות זו מתייחסת גם למקרים שבהם התרחש טיפול לקוי או היעדר טיפול מתאים בפג שנולד.

מתי ניתן להגיש רשלנות רפואית בגין לידה מוקדמת?

אם הלידה המוקדמת גרמה לנזק כלשהו לאם או לתינוקה, קיימת האפשרות לשקול להגיש תביעת רשלנות בלידה מוקדמת, או תביעת רשלנות בהריון.

ההורים יהיו זכאים להגיש את התביעה בשם תינוקם, לרבות הגשת תביעה לעיזבון המנוח, אם חלילה נפטר התינוק בלידה או בזמן שאחריה.

 

תהליך בניית התיק המשפטי

היוועצות בעורך הדין המתמחה בתחום רשלנות הריון ולידה תעזור להורים להבין מהם סיכויי התביעה והאם ניתן לקבל על כך פיצויים.

ההורים יידרשו לאסוף את מלוא החומר הרפואי מהגורמים הרפואיים בהם טופלו לאורך ההריון ובמהלך הלידה ואחריה. לרוב יהיה צורך בפנייה לרופא מומחה, שיספק חוות דעת מתאימה. לאחר השלמת תיק התביעה, יהיה ניתן להגיש את התביעה לבית המשפט הרלוונטי, בהתאם לגובה הפיצויים הנתבעים.

 

בדיקת הרשלנות מטעם הגורמים המטפלים

כדי לקבוע שחלה רשלנות רפואית במקרה ספציפי שבו חלה לידה מוקדמת, נדרשת בחינה קפדנית של עוולת הרשלנות: האם הגורמים הרפואיים הפרו את חובת הזהירות בכך שלא יידעו את האם ההרה לגבי מגבלות מסוימות בהריונה?

האם נגרם נזק בעקבות התנהגות מסוימת של הצוות הרפואי? האם הלידה המוקדמת התרחשה כתוצאה מחוסר קבלת טיפול רפואי בזמן? בית המשפט יבחן את התיק שלפניו ויקבע האם מדובר ברשלנות ומהו סכום הפיצויים שיתקבל.

רשלנות רפואית בלידה מוקדמת
רשלנות רפואית בלידה מוקדמת

סימנים מקדימים ללידה מוקדמת

לידה מוקדמת בחלק מן המקרים, מתרחשת ספונטנית בעקבות ירידת מים או פקיעת קרומים. במצבים מסוימים היא תהיה יזומה, בעקבות נסיבות אחרות כמו האטות בדופק העובר, רעלת הריון, הזדקנות שלייה, עיכובי גדילה (IGUR) ועוד.

הסימנים לתחילת הלידה המוקדמת עשויים לכלול צירים ההולכים והופכים לסדירים אחת למספר דקות, כאבי גב תחתון, ירידת מים ודימום וגינלי. אם אחד הסימנים הללו מופיע, על האם להגיע בהקדם האפשרי למיון יולדות.

שם יתבצע לה מוניטור עוברי שיבדוק את דופק העובר והתרחשות הצירים, לרבות בדיקה וגינלית להערכת הפתיחה ומחיקת צוואר הרחם. הנתונים שנאספו יוגשו לרופא לטובת הסקת מסקנות והחלטה ללא דיחוי.

אם הסימן מצביע על סיכון ללידה מוקדמת, יהיה ניתן להשאיר את ההרה במחלקת הריון בסיכון ולטפל בכך על ידי מתן סטרואידים, עירוי נוזלים וטיפול למניעת זיהומים, שמירה על מנוחה מרובה ומעקב רציף אחרי המשך ההריון. אם הסימנים יצביעו על התרחשות של לידה, היא תבוצע באותו הרגע, לרוב על ידי ניתוח חירום.

 

רשלנות בלידה מוקדמת מטעם המטפל

תהליך ההריון והמעקבים הרפואיים המתבצעים במהלכו, יכולים גם הם להוביל להתפתחות של לידה מוקדמת.

אם הרופא המטפל בהריון לא זיהה או עמד על גורמי הסיכון ללידה מוקדמת (לידות מוקדמות ברקע, מצב רפואי מסוים של האם, הריון מרובה עוברים וכו'), ביצע בדיקות ידניות ואולטרסאונד באופן לקוי או שלא ביצע אותם כלל, לא הסביר לאם את מצבה ואת הסיכונים השונים, נמנע מלאשר שמירת הריון או לא הפנה את ההרה למיון יולדות לבדיקות מקיפות, הדבר עשוי להצביע על רשלנות, שבעקבותיה נגרמה לידה מוקדמת.

 

רשלנות בקרב הצוות הרפואי

נוסף על הרופא המטפל בבית החולים ורופא הנשים המטפל במהלך ההריון, קיים סיכוי לרשלנות גם מצידו של הצוות הרפואי המטפל.

אם ניתן להרה טיפול רפואי לקוי, לא זוהו הסימנים במוניטור או שפוענחו באופן שגוי תוצאות הבדיקות, לא ניתן טיפול כלל למניעת זיהומים או סטרואידים, לא שעה הצוות לפנות ליולדת המתלוננת על צירים סדירים, צירי לחץ או דימומים בזמן – ייתכן והדבר נחשב רשלנות רפואית בלידה מוקדמת.

 

בדיקות רפואיות: מתי הן ייחשבו לרשלנות בלידה מוקדמת?

בנסיבות נדירות יותר, לידה מוקדמת עשויה להתרחש גם בעקבות פרוצדורה רפואית שהובילה לכך.

דיקור מי שפיר למשל, עשוי להוביל ללידה מוקדמת אם לא בוצע כהלכה או כאשר לא הוסבר להרה לגבי הסיכונים הכרוכים בבדיקה ואחריה. גם אם ההורים לא קיבלו הסבר מפורט על מצבו של העובר ו/ או הסיכונים שבמצבו בעקבות תוצאות בדיקות גנטיות, בדיקות דופלר, אקו לב וכיוצ"ב והדבר מנע מהם לשקול אפשרות להפסקת הריון, יהיה ניתן לתבוע בגין פגיעה באוטונומיה של ההורים והיילוד.

 

הולדה בעוולה

הולדה בעוולה הוא תחום רשלנות מיוחד הנוגע להריון ולידה, שבו ניתן לשקול האם יש לפסוק פיצויים בעקבות הפרת חובת הזהירות כלפי ההורים וכלפי היילודים עצמם.

במקרה לדוגמה, התובעת נולדה עם מום בגפה השמאלית העליונה שגרם להתקצרות בולטת ומובחנת של עצמות האמה ומחסור בשתי אצבעות. בנוסף, סובלת התובעת מהיצרות קנה הנשימה ומחסור בכליה ימנית מלידה ואף נאלצה לעבור ניתוח בעמוד השדרה כשהייתה בת 14, בעקבות עקמת בגבה. לפי התביעה, הרשלנות נגרמה בעקבות מעקב הריון לקוי הכולל ליקויים רבים בפענוח בדיקות האולטרסאונד.

המומים שמהם סובלת התובעת לא אותרו ועל כן לא סווג הריון האם כהריון בסיכון, היא לא הופנתה לבדיקות מהותיות ולא ניתנה לה האפשרות לשקול את הפסקת הריונה. בית המשפט קבע כי היה ניתן לאבחן את כל המומים ולפעול בהתאם לחובת הזהירות המתבקשת. לתובעת נפסקו פיצויים בסך של 4 מיליון שקלים.

 

רשלנות בלידת פגים וטיפול בפגייה

בעוד שמרבית הלידות מתרחשות סביב שבוע 40, הלידה המוקדמת שתתרחש משבוע 37 ומטה ו/או במשקל נמוך של מתחת ל-2.6 ק"ג, תיחשב כמקרה פג שעליו להיות מטופל בפגיה, עד שיגיע למשקל ול"שבוע הריון" המוציאים אותו מכלל סכנה. בישראל נולדים בכל שנה כ-15,000 פגים.

לידה מוקדמת טומנת בחובה סכנות בריאותיות רבות לעובר, לרבות חוסר השלמת התפתחות מערכות הגוף של התינוק, סיכון גבוה להדבקה בזיהומים ומחלות, אי התפתחות המערכת החיסונית ועוד. הפגות עשויה לכלול שורה של נסיבות רפואיות קשות, לרבות שיתוק מוחין, פיגור שכלי, בעיות נשימה, צהבת, בעיות במעיים ובכליות, בקנה הנשימה, במפרקי הירכיים, ליקויי שמיעה ועוד.

פעמים רבות כאשר מזוהים מראש סימנים מתאימים, יומלץ ליולדת על הפלה יזומה מאחר והלידה המוקדמת תגרום לסיכון לה ולעובר.

מאחר ולידה מוקדמת עשויה להוביל להולדה בעוולה, מוטלת על הרופאים חובת הזהירות והאחריות לשלום האם והעובר. בשל כך, חוסר אבחון לידת הפג, עשוי לבטא רשלנות רפואית בהריון או רשלנות בלידה עצמה.

מהלך הטיפול בפגיה מלווה במעקב קבוע של אחיות מוסמכות ורופאים מומחים והפגים נמצאים בתוך אינקובטורים, המדמים את תנאי התינוק ברחם ומגנים עליו מפני זיהומים בסביבה החיצונית. בתוך האינקובטור יקבל הפג חמצן, מזון דרך הפה או הורידים ואת הטמפרטורה הדרושה לו.

תנאי הפגייה מחייבים שמירה על הנחיות חיטוי ומרחק קפדניים במיוחד, לרבות בדיקה רפואית המבוצעת לכל פגי המחלקה 3 פעמים בכל יום. אם ההתנהלות בפגיה עצמה הייתה לקויה וגרמה בדרך כלשהי לנזק ליילוד, למחלה, לבעיה רפואית ואף חלילה למוות, יהיה ניתן לתבוע רשלנות רפואית בלידת פג.

 

מהו גובה הפיצויים הנהוג במקרים אלה?

לידה מוקדמת שעולה בה החשד לרשלנות רפואית תהיה בעלת השלכות לגבי הפיצויים, גודל החבות והנזק שנגרם.

המודעות ללידות אלו עלתה בשנים האחרונות ושופרו תנאי הטיפול להרות ולפגים באופן משמעותי. פיצויים ברשלנויות אלה, שגרמו לנזקים חמורים ובלתי הפיכים, יכולים להגיע גם לאלפי שקלים ובמקרים מסויימים גם למיליוני שקלים, לרבות סיוע סיעודי וקצבה קבועה.

רשלנות רפואית בלידה מוקדמת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
רשלנות רפואית בלידה מוקדמת

מידע נוסף סביב הנושא

נשבר לכם משהו במעבר הדירה? על מי הנזק?

מעבר דירה יכול להיות חוויה מלחיצה ומתישה, במיוחד כשצריך לדאוג להעברת חפצים יקרי ערך חשובים. למרבה הצער, לעתים קורה שחפצים נשברים או ניזוקים במהלך ההובלה.